Perzijska preproga Guchan / Persian carpet Guchan

936,00 

Reg.no.: 762

Velikost / Size: 159 x 120  cm

Materijal / Pile: volna / wool

Osnova / Base: volna / wool

Barve / Colours: rastlinske / plants

Dizajn / Design: geometrijski / geometrical

Tehnika izdelave / Weaving technique: ročno vozlana in tkana preproga / handmade pile & soumak carpet

Poreklo / Origin: Iran

 

PRODANO

Kategoriji: ,
Opis

V Gučanskih preprogah pride do izraza izvorni kavkaški stil združen z nekaterimi motivi današnjih sosedov Turkmenov in Balučev. Za nekoga, ki si želi preprogo s prvinskim karakterjem, ki odraža pravo vrednost nomadske umetnosti je preproga iz obmocja Gučana ena tistih redkih izjem, ki bo zadovoljila tudi najbolj zahtevnega zbiratelja perzijskih nomadskih preprog.

To območje na severovzhodu Irana, ki meji na Afganistan in centralno Azijo, je domovanje Balučev, Turkmenov in tudi Kurdov. Ti Kurdi so bili  preseljeni iz njihove domovine na območju Kavkaza in Kurdistana že v šestnajstem stoletju, ko so vladali otomanski Turki. Tja so jih naselili, da bi območje Perzije branili pred vpadi Uzbekov iz osrednje Azije. Kurdi izdelujejo velike kilime z brokati v temno rdeči in modri barvi, ter močno okrašene torbe. Pogosto je težko razločiti njihove izdelke od izdelkov sosednjih ljudstev. Veliko Turkmenov z območja Khorasana je pripadnikov ljudstev Teke in Yomut, ki so v devetnajstem stoletju emigrirali iz tedanje Rusije. Njihovi kilimi so prepoznavni po temno rdeči barvi  z značilnimi stiliziranimi motivi rož. Izdelujejo tudi velike torbe in zavese za vrata.

 

Additional Information
BARVA (osnovna)

MATERIAL

OBLIKA

VELIKOST (cca.)

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.