Perzijska preproga Mud / Persian carpet Moud

7.686,00 

Reg.no.: 995

Velikost / Size: 241 x 166 cm

Materijal / Pile: volna, svila / wool, silk

Osnova / Base: bombaž / cotton

Barve / Colours: rastlinske / plants

Dizajn / Design: cvetlični / floral (mahi-herati)

Tehnika izdelave / Weaving technique: ročno vozlana preproga / handmade pile carpet

Gostota vozlanja / Knot density: 360.000 m/2

Poreklo / Origin: Iran

 

Opis

Perzijska preproga Mud z značilnim ponavljajočim se minimalističnem Herati dizajnom v osrednjem polju. V širokem bordo rdečem okvirju so lotusovi cvetovi in arhaičen mezopotamski boteh lik. Iz cvetlic sije svila. Čudovita preproga, ki pri različnih osvetlitvah pričara vedno znova drugačne barvne spektre in detajle…

Klasične (mojstrske) ročno vozlane preproge so preproge na katerih prevladujejo  motivi arabesk, cvetlic, vrtov, živali, lova in prizori iz  bogate perzijske mitologije. Narejene so v mojstrskih delavnicah mest kot so Isfahan, Tabriz, Nain, Ghom, Mašad, Kerman, Mud, Kašan …. So nosilke tradicije izdelovanja preprog za perzijske dvore, ki je doseglo svoj razcvet v 16. stoletju za časa šaha Abbasa, ki je bil velik pokrovitelj umetnosti. Preproge iz tega obdobja so danes na ogled v muzejih v Teheranu,  na Dunaju, v Londonu, New Yorku…  Narejene so natančno po slikovnih predlogah, katerih avtorji so bili znani perzijski slikarji ali oblikovalci preprog. Motiv Mahi (romboid – diamant obdan z štirimi palmetami) so razvili v mestu Heratu ob svileni poti že v 16. stoletju, ko je bil le ta središče kulture in  umetnosti v tem delu sveta, kjer so ustvarjali največji mojstri tistega časa pod pokroviteljstvom takratnih vladarjev.

 

Additional Information
BARVA (osnovna)

MATERIAL

OBLIKA

VELIKOST (cca.)

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.