Perzijska preproga Nain / Persian carpet Nain

2.424,14 

Reg.no.: 561

Velikost / Size: 152 x 100  cm

Materijal / Pile: volna, svila / wool, silk

Osnova / Base: bombaž / cotton

Barve / Colours: rastlinske / plants

Dizajn / Design: cvetlični/ floral

Tehnika izdelave / Weaving technique: ročno vozlana preproga / handmade pile carpet

Gostota vozlanja / Knot density: 420.000 m/2

Poreklo / Origin: Iran

 

Kategoriji: ,
Opis

Mojstrsko izdelana preproga Nain v izjemno lepi kombinaciji snežno bele in karminsko rdeče barve. Zelo fino vozlana, detajli likov so dodatno poudarjeni z svilo. Prepoznaven eslimi dizajn z lotusovimi cvetovi, palmetami, viticami,  in lilijami. Bel okvir je v lepem in močnem kontrastu z temno rdečo osnovo, na kateri liki ob pravilni osvetlitvi zažarijo kot zvezde na polnočnem puščavskem nebu. Preproge Nain so prepoznane kot ene izmed najbolj finih, dovršenih in očarljivih perzijskih preprog.

Nain je mesto na obrobju puščave in je zelo zanano po izdelavi finih, predvsem klasičnih perzijskih preprog. Ponavadi so narejene iz  bombažne osnove (resice), ter zelo fine in mehke volne in svile z veliko lanolina. Lanolin (vosek)  volni zagotavlja dolgo življenjsko dobo, zato se kvalitene preproge prenašajo iz roda v rod več generacij in so čudovita družinska dediščina.

Velik poznavalec in ljubitelj preprog Aleksander A. Loos je nekoč zapisal: »Ni lepše povezave med umetniškim predmetom in uporabnim izdelkom kot je to pristna orientalska preproga, edinstveno umetniško delo z najbolj osredotočeno koristnostjo med vsemi proizvodi človekovega ustvarjanja.«

Med klasične preproge uvrščamo tiste preproge, ki jih izdelujejo v mestih kot so Tabriz, Isfahan, Nain, Qum, Mašad, Kašmar, Kerman, Ardabil… Narejene so po grafičnih predlogah (perzijsko – Talim), kjer se natančno vidi vse detajle in barve za vsak uporabljen voziček. Zaradi tega lahko naredijo več preprog z podobnim dizajnom. Te preproge izdelujejo v mojstrskih delavnicah, predloge pa so delo uveljavljenih dizajnerjev preprog in slikarjev. Najpogostejši motivi na njih so rože, arabeske, živali, vrtovi, lovski prizori in razne upodobitve iz bogate zakladnice perzijske mitologije. Te preproge so nosilke tradicije izdelovanja preprog za perzijske dvore, ki je doseglo svoj razcvet v 16. stoletju za časa dinastije Safavidov.

 

Additional Information
BARVA (osnovna)

MATERIAL

OBLIKA

VELIKOST (cca.)

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.