Perzijska preproga Gabbeh / Persian carpet Gabbeh

2.160,00 

Reg.no: 509

Velikost / Size: 240 x 154 cm

Materijal /Pile: volna / wool

Osnova / Base: bombaž / cotton

Barve / Colours: rastlinske / plants

Dizajn / Design:  gabbeh

Gostota vozlanja / Knot density: 90.000 m/2

Poreklo / Origin: Iran

Kategoriji: ,
Opis

Gabba, gabbeh (gava v kurdščini in lori dialektu, keršak v baktiari dialektu) je vozlana, volnena preproga, ki jo prepoznamo po bolj velikih in daljših vozlih, kot je sicer običajno za perzijske preproge, imajo tudi  značilni abstraktni dizajn, za katerega ponavadi uporabijo le nekaj  barv in likov, lahko tudi stilizirane figure ljudi ali živali. Takšne preproge izdelujejo Lori, Kurdi in Kaškaji v gorovju Zagroškega gorskega masiva, ki poteka čez velik del Irana. Izvor teh preprog naj bi bil na območju Lorestana, od koder se je njihova uporaba in izdelava razširila na sever na ozemlja Kurdov in na jug k Kaškajem.

Tradicionalni gabbeji so na redko vozlani (majhna gostota vozlov na kvadratni centimeter ali meter), vendar imajo zato precej dolge vozle (cca. 3-4 cm) in veliko votkov (prečnih niti) med vrsticami vozlov, kar ni značilno za druge današnje preproge. Izjema pri tem so le stari gabbeji ye širi z motivom leva, ki jih izdelujejo v plemenu Darrašuri.  Barve gabbejev so ponavadi rastlinskega izvora, a uporabljajo tudi nebarvano volno (širi– krem, šotori-svetlo rjava, siah– črna).

V takšno debelo preprogo lahko ženska, ki jo je izdelala,  pred  potjo zavije mašk (čutara za vodo iz kozjke kože), zložljive statve,  zibelko, dragoceno krzno in druge reči. Gabba je zaradi svoje mehkobe zelo uporabna  tudi namesto sedla in za spanje.

Zanimanje za gabbeje pri zbiralcih  na zahodu se je znatno povečalo šele okoli leta 1980, kar je sovpadalo z takrat popularno estetiko minimalizma v sodobni umetnosti. To je vodilo do večjega povpraševanja, kar je posledično vplivalo na izjemen razmah komercialne izdelave teh preprog v Indiji in Pakistanu za evropski in ameriški trg. Seveda takšne komercialne preproge nimajo nobene prave vrednosti.

Additional Information
BARVA (osnovna)

MATERIAL

OBLIKA

VELIKOST (cca.)

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.