Perzijska preproga Sirdjan / Persian carpet Sirdjan

3.782,00 

Reg.no.: 851

Velikost / Size: 183 x 118  cm

Materijal / Pile: volna / wool

Osnova / Base: volna / wool

Barve / Colours: rastlinske / plants

Dizajn / Design: geometrijski / geometrical

Tehnika izdelave / Weaving technique: ročno vozlana preproga / handmade pile carpet

Gostota vozlanja / Knot density: 200.000 m/2

Poreklo / Origin: Iran

 

Kategoriji: ,
Opis

Na severozahodni meji Irana s Kavkazom obstoji zveza glavnih turških skupin ljudstev. Nekatere skupine so polnomadske, selijo se iz planot Moghana na poletne pašnike v gore severno od mesta Ardabila. Beseda šahsavan pomeni ‘zaščitniki Šaha’, nakazujoč njihovo nekdanjo predanost Safavidskim oblastnikom. Ti ljudje izhajajo iz centralne Azije in so bili prej seldžuški Turki.

Šahsavani so poznani po njihovih čudovitih, obrednih konjskih pokrivalih, narejenih v soumak tehniki tkanja, z vzorci konjev, ptičev in srnjadi. Preproge iz tega območja so podobni tistim iz južnega Kavkaza, razlikujejo se le po bolj robustni volni in nekaterih podrobnostih pri vzorcih. Šahsavanske preproge so narejene iz temne,  neobdelane volne, kar jih razlikuje od kavkaških kjer uporabljajo mehkejšo in obarvano volno. Perzijski vpliv je bolj značilen  na tkanih preprogah –  kilimih pri stiliziranih upodobitvah ptic, rož in ljudi.

Additional Information
BARVA (osnovna)

MATERIAL

OBLIKA

VELIKOST (cca.)

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.