Akcija

Perzijska preproga Gabbeh / Persian carpet Gabbeh

Original price was: 5.368,00 €.Current price is: 3.757,60 €.

Reg.no.: 1118

Velikost / Size: 291 x 206 cm

Materijal / Pile: volna / wool

Osnova / Base: volna / wool

Barve / Colours: rastlinske / plants

Dizajn / Design: geometrijski / geometrical

Tehnika izdelave / Weaving technique: ročno vozlana preproga / handmade pile carpet

Gostota vozlanja / Knot density: 120.000 m/2

Poreklo / Origin: Iran

 

Opis

Gaba, gabeh (gava v kurdščini in lori dialektu, keršak v baktiari dialektu) je vozlana volnena preproga, ki jo prepoznamo po daljših nitih, kot je sicer običajno za perzijske preproge. Značilen je tudi enostavni dizajn, za katerega ponavadi uporabijo le nekaj  barv, likov in ornamentov, lahko tudi stilizirane figure ljudi ali živali. Takšne preproge izdelujejo Lori, Kurdi in Kaškaji v gorovju Zagroškega gorskega masiva, ki poteka čez večji del  Irana. Izvor teh preprog naj bi bil na območju Lorestana, od koder se je njihova uporaba in izdelava razširila na sever na ozemlja Kurdov in na jug k Kaškajem.

Gorata pokrajina na zahodu Irana je domovina Lorov in Bakhtiarov, ponosnih ljudstev, katerih pripadniki so potomci prvotnih naseljencev današnjega Irana.  Lori  že  tisočletja  izdelujejo  preproge na izvoren, nespremenjen način. Tehnika izdelave in tradicionalni vzorci se prenašajo iz roda v rod, vendar je končni izgled najbolj odvisen od osebnega pečata izdelovalca. Matere učijo hčere, kako se prede in uporablja  volna, medtem ko očetje na sinove prenašajo znanje o striženju volne in izdelavi statev. Motive, ki jih upodabljajo črpajo iz okolja, lokalne tradicije in svojega življenja. Tako lahko zasledite v preprogah vse od zvezd do arhaičnih mezopotamskih oblik.

Tradicionalni gabeji so na redko vozlani (majhna gostota vozlov na kvadratni centimeter ali meter), vendar imajo zato precej dolge niti (cca. 3-4 cm) in veliko votkov (prečnih niti v osnovi) med vrsticami vozlov, kar ni značilno za druge današnje preproge. Izjema pri tem so le stari gabbeji ye širi z motivom leva, ki jih izdelujejo v plemenu Darrašuri.  Barve gabejev so ponavadi rastlinskega izvora, a uporabljajo tudi nebarvano volno (širi– krem, šotori-svetlo rjava, siah– črna).

V takšno debelo volneno preprogo lahko ženska, ki jo je izdelala pred  potjo, zavije mašk (čutara za vodo iz kozjke kože), zložljive statve,  zibelko, dragoceno krzno ali druge reči. Gaba je zaradi svoje mehkobe zelo uporabna  tudi namesto sedla in za spanje.

Additional Information
BARVA (osnovna)

MATERIAL

OBLIKA

VELIKOST (cca.)

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.