Restavriranje in popravilo preprog

Restavriranje oz. popravilo poškodovane ali stare preproge je dobro prepustiti stokovnjaku, saj se v nasprotnem primeru lahko  hitro naredi še veliko večja škoda od že obstoječe. Naši strokovnjaki  si natančno ogledajo preprogo, ocenijo stopnjo poškodbe, ter vam nato svetujejo kateri naslednji korak bi bil najbolj primeren glede na vrsto preproge, poškodbo in vaše želje. Obenem vam takoj izračunamo ceno restavriranja ali popravila in vam jo tudi hitro in kvalitetno popravimo.

Imamo dolgoletne izkušnje in izučene mojstre, ki so s svojim znanjem ohranili že več sto dragocenih preprog, med drugim tudi  izjemno dragocene zbirateljske in muzejske preproge. Pogoste poškodbe preprog so sledeče: obrabljene resice, luknje in raztrganine, poškodbe od moljev, manjkajoči ali poškodovani vozlički, obraba ali poškodba robu, uničena osnova…. Pri svojem delu zagotavljamo uporabo le najbolj kakovostne ročno predene iranske volne in svile, ter vseh drugih potrebnih materijalov.

 

V sodelovanju z restavratorskim centrom Slovenije delamo tudi ANOXI sterilizacijo preprog (molji oz. gosenice moljev v preprogi), ki je edina  zanesljiva metoda za popolno uničenje moljev v preprogi.

CENIK:

  • popravilo resic: 30 €/m
  • popravilo robov: 30 €/m
  • restavriranje: 30 € / h
  • restavriranje II (antik): 50 € / h
  • popravilo resic (svila): 50 € /m
  • popravilo robov (svila): 50 € /m

Imate vprašanje?

Pokličite nas: 059 19 14 10

POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA GLEDE POPRAVILA ALI RESTAVRIRANJA PREPROG:

Na preprogi je videti poškodovane in nekje že manjkajoče resice. Ali se da kaj narediti?

Seveda, resice se da popraviti ali na novo vstaviti. Pomembno je le, da se to čimprej naredi, da se poškodovano mesto ne povečuje.. Več razvozlanih resic, pomeni bolj zahtevno in dražje popravilo. Poleg tega začno odpadati vozlički.

Preproga je poškodovana, pojedena od moljev. Ali se to da popraviti?

Lahko jo restavriramo, tudi obsežnejše poškodbe moljev. Najprej gre preproga v anoxi sterilizacijo – uničenje moljev, nato jo ročno očistimo. Šele po čiščenju so vidne vse poškodbe in takrat se lahko odločimo za način restavriranja.

 Ali popravljate samo perzijske preproge?

Ne, popravljamo, restavriramo in čistimo vse vrste ročno vozlanih preprog in tudi vse  strojno narejene preproge.

Koliko stane restavriranje ali popravilo luknje v ročno tkani preprogi?

Ker je vsaka ročno vozlana ali tkana preproga edinstvena, ravno tako pa se razlikujejo tudi poškodbe, je nemogoče vnaprej določiti enoten strošek popravila za vse vrste preprog. Šele ko si  preprogo pogledamo, vam lahko za vsako posebej povemo strošek popravila. Lahko nam jo prinesete v galerijo, lahko pa tudi mi pridemo da vas kjerkoli v Sloveniji.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.