Akcija

Perzijska preproga Gučan / Persian carpet Guchan

Original price was: 2.616,00 €.Current price is: 1.308,00 €.

Reg.no.: 1000

Velikost / Size: 254 x 104 cm

Materijal / Pile: volna / wool

Osnova / Base: bombaž / cotton

Barve / Colours: rastlinske / plants

Dizajn / Design: geometrijski / geometrical

Tehnika izdelave / Weaving technique: ročno vozlana preproga / handmade pile carpet

Gostota vozlanja / Knot density: 160.000 m/2

Poreklo / Origin: Iran

 

Kategoriji: ,
Opis

To območje na severovzhodu Irana, ki meji na Afganistan in centralno Azijo, je domovanje Balučev, Turkmenov in tudi Kurdov. Ti Kurdi so bili  preseljeni iz njihove domovine na območju Kavkaza in Kurdistana v šestnajstem stoletju, ko so vladali Otomanski turki. Tja so jih naselili, da bi območje Perzije branili pred divjanjem Uzbekov iz osrednje Azije.

Kurdi izdelujejo velike kilime z brokati v temno rdeči in modri barvi, ter čudovito okrašene torbe. Pogosto je težko razločiti njihove mojstrovine od preprog sosednjih ljudstev. Veliko turkmenov z območja Khorasana je pripadnikov ljudstev Tekke in Yomut, ki so v devetnajstem stoletju emigrirali iz tedanje Rusije. Njihovi kilimi so prepoznavni po temno rdeči barvi  z značilnimi stiliziranimi motivi rož. Izdelujejo tudi velike torbe in zavese za nad vrata.

Na območju Khorasana živijo tudi skupine Balučev, ki so prišli sem v enajstem in dvanajstem stoletju pred invazijami Turkov. Baluči, ki so naselili mejno območje Irana z Afganistanom so poznani pod imenom Rukhšani in delajo kilime, ki se smatrajo kot kilimi Balučev.

 

Additional Information
BARVA (osnovna)

MATERIAL

OBLIKA

VELIKOST (cca.)

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.