Perzijska preproga Nain / Persian carpet Nain

9.710,00 

Reg.no.: 819

Velikost / Size: 262 x 158 cm

Materijal / Pile: volna, svila / wool, silk

Osnova / Base: bombaž / cotton

Barve / Colours: rastlinske / plants

Dizajn / Design: cvetlični / floral (medallion – toranj)

Tehnika izdelave / Weaving technique: ročno vozlana preproga / handmade pile carpet

Gostota vozlanja / Knot density: 480.000 m/2

Poreklo / Origin: Iran

 

Opis

Nain je mesto na obrobju puščave in je zelo zanano po izdelavi finih, predvsem klasičnih perzijskih preprog. Ponavadi so narejene iz  bombažne osnove (resice), ter zelo fine in mehke volne in svile z veliko lanolina. Lanolin (vosek)  volni zagotavlja dolgo življenjsko dobo, zato se kvalitene preproge prenašajo iz roda v rod več generacij in so čudovita družinska dediščina.

Preproga je izjemno gosto vozlana in ima klasično karminsko rdečo osnovo. V sredini prevladuje sončev medaljon, z njega se vijejo vitice cvetlic. Takšne preproge nastajajo v družinskih mojstrskih delavnicah, nekatere imajo tudi večstoletno zgodovino ustvarjanja preprog in so zelo cenjene zaradiprefinjenih,  umetelno izvozlanih preprog, ki dosegajo zelo visoke vrednosti na svetovnem trgu..

Med klasične preproge uvrščamo tiste preproge, ki jih izdelujejo v mestih kot so Tabriz, Isfahan, Nain, Qum, Mašad, Kašmar, Kerman, Ardabil… Narejene so po grafičnih predlogah (perzijsko – Talim), kjer se natančno vidi vse detajle in barve za vsak uporabljen voziček. Zaradi tega lahko naredijo več preprog z podobnim dizajnom. Te preproge izdelujejo v mojstrskih delavnicah, predloge pa so delo uveljavljenih dizajnerjev preprog in slikarjev. Najpogostejši motivi na njih so rože, arabeske, živali, vrtovi, lovski prizori in razne upodobitve iz bogate zakladnice perzijske mitologije. Te preproge so nosilke tradicije izdelovanja preprog za perzijske dvore, ki je doseglo svoj razcvet v 16. stoletju za časa dinastije Safavidov.

Additional Information
BARVA (osnovna)

MATERIAL

OBLIKA

VELIKOST (cca.)

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.