Perzijska preproga Tabriz / Persian carpet Tabriz

11.980,00 

Reg.no.: 1002

Velikost / Size: 201 x 150 cm

Materijal / Pile: volna, svila / wool, silk

Osnova / Base: bombaž / cotton

Barve / Colours: rastlinske / plants

Dizajn / Design: cvetlični / floral

Tehnika izdelave / Weaving technique: ročno vozlana preproga / handmade pile carpet

Gostota vozlanja / Knot density: 490.000 m/2

Poreklo / Origin: Iran

 

Kategoriji: ,
Opis

Mesto Tabriz leži 600 km zahodno od Teherana in je glavno mesto Azerbajdžanske province. Azari, ki tam živijo so najštevilčnejša etnična manjšina v Iranu in govorijo turški dialekt. Tabriz je starodavno mesto, ki ima že stoletja pomembno trgovsko pozicijo na obmejnem območju. Zelo znani sta modra mošeja in veliki Bazar.

Tabriz je dom najkvalitetnejših, prefinjenih in zelo cenjenih perzijskih preprog z veliko umetniško  vrednostjo. Te preproge imajo ponavadi kratke in močne vozličke, ki so zelo na gosto vozlani. Značilen je vzorec, motiv z središčnim medaljonom (perzijsko: torandž) obkrožen z arabeskami, viticami ali cipresami (boteh motiv). Drugi znani motiv je motiv štirih letnih časov. Včasih v preprogo izvozlajo tudi verze perzijskih pesnikov ali filozofov kot so Sadi, Hafez, Firduzi in Omar Khayam (med drugim matematik).

Že tisočletja je Tabriz kraj kjer se srečujejo različne kulture, njegov bazar pa je eden najpomembnejših trgovskih centrov ob nekdanji svileni poti. Veliki Bazar leži v središču mesta in je sestavljen iz večih manjših bazarjev kot so Amir Bazar (nakit, zlato), Mozzafarieh (preproge), ter mnogi drugi. Njavečji razcvet je mesto doživelo za časa dinastije Safavidov  16. stoletju, v tem času je bil Tabriz  prestolnica Safavidskega kraljestva. Dinastija Safavidov je podpirala umetnost, v tem času so bile izdelane neprecenljive mojstovine, ki so danes na ogled v vseh pomembnejših muzejih po svetu. (New York, London, Pariz, Dunaj)

Safavidska dinastija, ki se je poimenovala po sufijskih muslimanih, bila pa je iz Ardabila na severozahodu Irana, je sprejela šiitski islam, zopet združila državo in spodbujala razvoj umetnosti. V času njihove vladavine je umetnost Perzijcev dosegla pravi preporod. Kaligrafija,  slikarstvo, usnjarstvo, arhitektura in izdelava preprog so bile v polnem razcvetu. V tem času so perzijski dvorni obrtniki, slikarji in drugi umetniki skreirali zanimive vzorce in motive preprog, ki jih posnemajo še dandanes. Mojstrovine safavidskih dvornih izdelovalcev preprog so bile tako dovršene in prefinjene, da so do danes le redki  uspeli natančno poustvariti izvirne safavidske motive. Ti mojstri so v tem obdobju ustvarili okoli 1500 dvornih preprog in mnoge med njimi so mojstrovine svetovnega slovesa. Safavidski kralji kot so bili Šah Tahmasb in Šah Abbas so ustanovili dvorne delavnice za izdelavo preprog v mestih Kašan, Isfahan, Tabriz, Kazvin, Kerman, in na mnogih drugih koncih takratne Perzije.

Save

Save

Additional Information
BARVA (osnovna)

MATERIAL

OBLIKA

VELIKOST (cca.)

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.