Akcija

Perzijska preproga Saruk / Persian carpet Sarukh

Original price was: 9.000,00 €.Current price is: 4.500,00 €.

Reg.no.: 1009

Velikost / Size: 320 x 224  cm

Materijal / Pile: volna, svila  / wool, silk

Osnova / Base: bombaž / cotton

Barve / Colours: rastlinske / plants

Dizajn / Design: cvetlični / floral

Tehnika izdelave / Weaving technique: ročno vozlana preproga / handmade pile carpet

Gostota vozlanja / Knot density: 300.000 m/2

Poreklo / Origin: Iran

 

Opis

Preproge Saruk so izdelane v vasici z istim imenom, nedaleč od mesta Arak v Iranu, lahko tudi na širšem območju  zahodnega dela centralnega Irana.   Od tod prihajajo tudi druge raznovrstne preproge z imeni, ki so odvisna od kraja izdelave: Ferahan, Ferahan Saruk, Mahal, Vis… Tovrstne preproge so bile nekoč zelo cenjene med Američani, zato je območje doživelo pravi razcvet, saj so na ameriški trg izvažali velike količine preprog. V obdobju med 1910 in 1950 je bilo izdelanih največ teh preprog, ki so jih poimenovali kar »ameriški saruk« , saj so bile uporabljene  barve  na preprogah prilagojene okusu ameriških kupcev.

Še danes so te preproge zelo cenjene zaradi izjemne kvalitete in trpežnosti, zaradi česar so ene izmed najbolj prodajanih perzijskih preprog. Narejene so iz visoko kakovostne, robustne volne, ki zdrži dolga desteletja vsakodnevne uporabe, pri sami izdelavi (vozlanju na statvah) pa uporabljajo asimetrični perzijski vozliček. Uporabljeni motivi so ponavadi floralni, barve lahko variirajo od bronaste, losos rdeče do indigo modre. Najbolj fine novodobne preproge Saruk prihajajo iz majhnega mesteca Ghiassabada.

Additional Information
BARVA (osnovna)

MATERIAL

OBLIKA

VELIKOST (cca.)

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.