Perzijski kilim Sirdžan / Persian kilim Sirdjan

2.430,00 

Reg.no.: 529

Velikost / Size: 293 x 202 cm

Materijal / Pile: volna / wool

Osnova / Base: bombaž / cotton

Barve / Colours: rastlinske / plants

Dizajn / Design: geometrijski / geometrical

Tehnika izdelave / Weaving technique: ročno tkana preproga / handmade flatweave (soumak)

Poreklo / Origin: Iran

 

Kategorija:
Opis

V jugovzhodnem Iranu, v okolici mesta Kerman, živi ljudstvo Afšarjev, njihove preproge poznavalci cenijo kot ene izmed najlepših primerkov nomadskih perzijskih preprog. Za nekoga, ki si želi preprogo s prvinskim karakterjem, ki odraža pravo vrednost nomadske tradicionalne umetnosti je preproga iz območja Sirdžana ena tistih  redkih izjem, ki bo zadovoljila tudi najbolj zahtevnega zbiratelja perzijskih preprog.

Nomadske preproge so tiste vozlane preproge, ki nastajajo na nikoli zares končanih poteh perzijskih nomadskih ljudstev in predstavljajo izjemen odnos do večtisočletne tradicije, virtuoznost in neobremenjen občutek za estetiko. Nomadi še dandanes sami strižejo, predejo, barvajo in perejo volno v gorskih rekah ter jo nosijo s seboj po neskončnih poteh gora, od koder tudi črpajo navdih, ki ga mojstrsko usklajujejo s tradicijo. Prenekatere preproge, ki jih naredijo so nedvomno dragocene umetnine.

Additional Information
BARVA (osnovna)

MATERIAL

OBLIKA

VELIKOST (cca.)

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.