Perzijski kilim Azari / Persian kilim Azari

610,00 

Reg.no.: 312

Velikost / Size: 95 x 70 cm

Materijal / Pile: svila / silk

Osnova / Base: bombaž / cotton

Barve / Colours: rastlinske / plants

Dizajn / Design: geometrijski / geometrical

Tehnika izdelave / Weaving technique: ročno tkana preproga / handmade  flatweave (soumak)

Poreklo / Origin: Iran

 

Kategoriji: ,
Opis

Nomadskim ljudstvom so preproge  že tisočletja zveste in preizkušene spremljevalke, ki jih uporabljajo za prekrivanje tal,  namesto pohištva, kot  okras, za konjsko sedlo, za spanje,  potovalni šotor, za meditacijo, kot pregrinjalo za zadnje slovo od sveta…  Posebne preproge so narejene za zdravilne in poročne obrede. Preproge so polne bogate simbolike, z njimi poteka komunikacija skozi čas in prostor, sporočila pa so izražena skozi različne kompozicijske strukture, z barvami in z liki v njih.

Azeri, ki živijo v severnem delu Irana in Azerbajdžanu  že stoletja in  tisočletja  izdelujejo  preproge na izvoren, nespremenjen način. Tehnika izdelave in tradicionalni vzorci se prenašajo iz roda v rod, vendar je končni izgled preproge najbolj odvisen od osebnega pečata izdelovalca. Matere učijo hčere, kako se prede in uporablja  volna, medtem ko očetje na sinove prenašajo znanje o barvanju  volne in izdelavi statev. Motive, ki jih upodabljajo črpajo iz okolja, lokalne tradicije in svojega življenja. Tako lahko zasledite v preprogah vse od zvezd do arhaičnih mezopotamskih oblik.

 

Additional Information
BARVA (osnovna)

MATERIAL

OBLIKA

VELIKOST (cca.)

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.