Perzijski kilim Širaz / Persian kilim Shiraz

4.392,00 

Reg.no.: 963

Velikost / Size: 460 x 140 cm

Materijal / Pile: volna / wool

Osnova / Base: volna / wool

Barve / Colours: rastlinske / plants

Dizajn / Design: geometrijski / geometrical

Tehnika izdelave / Weaving technique: ročno tkana preproga / handmade  flatweave

Poreklo / Origin: Iran

 

Kategoriji: ,
Opis

Preproge so od nekdaj imele pomembno vlogo v družini kot sredstvo za ženitno plačilo ali za doto. Poroka je predstavljala mnogo več kot le zvezo moža in žene. Dekle, ki so ji našli bodočega moža že v rosni mladosti je postalo nekakšen povezovalni člen zavezništva dveh družin. Povezava dveh družin je bila v praksi potrjena z darovanjem preprog, nakita in drugih dobrin. Dota je lahko vključevala tudi živali, pašne površine in vodne vire. Mlado dekle je ob učenju pri svoji materi in ostalih članih družine kmalu začelo izdelovati svoje preproge in druge izdelke. Vsak izdelek je predstavljal družinsko izročilo in folkloro njenega ljudstva. Status družine je bil tesno povezan s kvaliteto in količino nevestine dote. Zato so bile preproge narejene  veliko truda, ljubezni  in kreativnosti, čeprav niso bili namenjeni za prodajo na bazarju.

      Nomadsko ljudstvo Kaškajev iz jugozahodnega dela Irana (okolica Širaza) je dobro znano po svojih tradicionalnih preprogah. V 16. stoletju so skupaj z drugimi turškimi skupinami prišli iz  osrednje Azije. Zato lahko na preprogah najdemo povezavo pri vzorcih Kaškajev z onimi iz območja Kavkaza. Včasih so ti nomadi sloveli po njihovi dolgotrajni in naporni vsakoletni poti selitve iz zimskih predelov ob Perzijskem zalivu do poletnih pašnikov v Zagroškem pogorju. Od leta 1925 so pod represivnimi politikami perzijskih oblasti precej trpeli.

      Kaškaji izdelujejo preproge kadar niso na poti ali pa na vmesnih počivališčih. Opazni so zanimivi nenadni preobrati pri vzorcih in barvah, saj lahko s seboj prenašajo le manjše količine obarvanega sukanca. Talne statve pogosto zložijo, ko preproga še ni dokončana in krenejo na pot. V naslednjem taboru jih spet razložijo in nadaljujejo z delom, zato se ni čuditi spremembam pri vzorcih.

 

 

 

Additional Information
BARVA (osnovna)

MATERIAL

OBLIKA

,

VELIKOST (cca.)

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.