Leteče (čarobne) preproge

PREPROGA  –  izpeljano iz glagola preprẹ́či ‛prevleči’ in torej prvotno pomeni *‛prevleka’, verjetno *‛prevleka, ki jo dajo na konjski hrbet pod sedlo’. Z drugo predpono je iz podprẹ́či ‛pritrditi jermene na konjskem trebuhu’ izpeljano sloven. podprọ̑ga ‛trebušni jermen pri konjski opravi’, kar je enako z rus. podprúga in bolg. podprъ́ga v enakem pomenu (M. S. pri Be III, 113). (Snoj, M.1997, Slovenski etimološki slovar)

Viktor Vasnetsov, 1880, olje na platnu

Leteče preproge največkrat zasledimo v orientalskih pravljicah, kjer služijo svojim lastnikom kot prevozno sredstvo. Najpogosteje jih povezujemo z orientalsko pravljico 1001 noč, so pa bile omenjene tudi že predhodno v zapisih starodavnih civilizacij v različnih zgodovinskih obdobjih.

Zanimivo je, da čarobne preproge v Galandovem rokopisu (prevod v 14. stoletju zapisanih pravljic iz območja Sirije), niso nikjer omenjene, čeprav je ta prevod najstarejši in je v njem zapisanih prvih 282 pravljic.

A zgodovini letečih preprog lahko sledimo še dlje v preteklost. Zdi se da je kralj Salomon prva zgodovinska osebnost omenjena skupaj z letečimi preprogami. Obstaja  več različic zgodbe o kralju in njegovi preprogi. Ena naj bi bila napisana okoli 13 . stoletja (Isaac Ben Sherira) na podlagi dveh starejših, a izgubljenih zapisov.

V zgodbi Ben Sharire je imela legendarna kraljica iz Sabe (9.st.pr.n.št.) dvornega alkemista, ki je lahko pripravil majhno, rjavo preprogico do tega, da je  lebdela nad tlemi. Leta dela in izkušenj so naredila svoje in alkemist je toliko izpopolnil svoje znanje, saj je ugotovil, da skrivnost zmožnosti letanja letečih prperog leži v načinu barvanja volne in ne v načinu predenja volne.

Ko je kraljica iz Sabe izvedela za ta napredek je poslala eno takšno preprogo v dar kralju Salomonu. Preproga je bila narejena iz najfinejše svile zelene barve, v katero so bile vtkane zlate in srebrne niti, in bila dodatno okrašena z neprecenljivimi dragulji.

Ko je preproga pripotovala k kralju Salomonu je bil le ta ravno takrat zelo zaseden z gradnjo Jeruzalemskega templja. Darila ni sprejel on ampak eden od njegovih dvorjanov. Ko je ta brezbrižnost prišla do ušes kraljice, ji je to zlomilo srce  in od takrat naprej ni hotela več ne videti, ne slišati za leteče preproge. Brez kraljičinega pokroviteljstva pa alkemist in njegovi mojstri niso več zmogli izdelovati preprog in znanje naj bi za vedno padlo v pozabo.  Vendar so po drugi različici alkemist in sotrpini še več let v izgnanstvu tavali po deželi in se končno ustalili nekje v rodovitni Mezopotamiji.

Druga zgodba pripoveduje, da  je kralj Salomon prejel preprogo kot dar  naravnost od samega boga. Preproga je bila zelo velika in je lahko nosila 40.000 ljudi in z njimi lahkotno poletela v nebo. Kralj je bil seveda zelo ponosen, sčasoma celo preveč za božja ušesa, tako da se ga je bog odločil kaznovati. Nekega dne, ko je bila preproga v zraku in na  njej nič manj kot 40.000 mož, jo je besni bog stresel in možje so popadali kot lutkice v globino v smrt.

Ena izmed zgodb o čarobnih preprogah je ta,  ki pripoveduje o partskem kralju velikega cesarstva Fraatesu II. v 2. st.pr.n.št, ki je bojeval vojno z rivalom Antiochusom VII, vladarjem Seleucidskega imperija. Fraates je poletel nad Zagroškimi gorami na leteči preprogi in z njega uničil nasprotnikovo armado. z ognjem in strelami. Ko se je vrnil je med svojimi podaniki  na slavnostnem sprejemu  letel nad nihovimi glavami.  V drugi zgodbi je v 3. stoletju Sasanidski vladar Shapur prav tako imel magično preprogo s pomočjo katere je ponoči poletel v rimljanski tabor in ugrabil Valerijana, ki je ravno sladko spal.

Ben Sheirira je verjel, da je imela slavna Aleksandrinska knjižnica, nastala v času Ptolomeja I. kar veliko letečih preprog. Marsikdo bi se radovedno zaimal za namen, potrebno pa je vedeti, da je bilo v knjižnici zaobjeto vse takratno  znanje antičnega sveta  v tisočih zvitkih, in to v jezikih ki so takrat veljali za antične.  Žal je bilo vse izgubljeno v velikem požaru, ki je pogoltnil celotno stavbo. Zgodovinski viri navajajo različne osebnosti, ki naj bi bile odgovorne za to dejanje od Julija Cezarja do Amr Ibn Al Asa.

Nepremagljiva mongolska vojska pa naj bi zmasakrirala zadnje mojstrske tkalce letečih preprog in tudi zaplenila zadnje primerke. Ko si je nek vojni ujetnik drznil Džingis Kanu povedati da so leteče preproge precej bolj vihrave od slavnih stepskih ponijev, ga je dal nemudoma obglaviti in zraven dal še povelje za zažig vseh  zaplenjenih preprog. Leteče preproge se pojavljajo tudi v ruskih pripovedkah, v eni izmed njih slavna Baba Jaga, stara čarovnica, izroči preprogo Ivanu Bedaku, med drugimi magičnimi stvarcami, ki naj bi pomagale temu ljudskemu junaku v izzivih.

Tudi na zahodu se pisci prav tako niso mogli upreti šarmu preprog. Mark Twain v Obisku raja kapitana Stormfielda, navaja leteče preproge kot povsem običajno sredstvo za prevoz. Hans Christian Anderson je napisal Leteči kovček, za katerega je navdih našel v Tisoč in eni noči. J.K.Rowling, avtorica Harryja Potter-ja omeni, da so v čarovniški Britaniji leteče preproge strogo preprovedane.

Vse od starodavnih  knjig do video igric, ideja letečih preprog nikakor ne pojenja in nas  spominja na bogato kulturo bližnjega vzhoda, v kateri se je rodila ta prelepa zgodba. Kdo ve, morda bodo enkrat v prihodnosti, ne tako daljni, leteče preproge ponovno zavladale nebu?

Vir: http://www.ancient-origins.net/myths-legends/history-magical-flying-carpets-006064

https://fran.si/193/marko-snoj-slovenski-etimoloski-slovar/4290758/preprga?FilteredDictionaryIds=193&View=1&Query=preprogaNa naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.